Zo kan je spierpijn voorkomen en fit op wintersportvakantie gaan!

Thomas • 14 maart 2022

ZO KAN JE SPIERPIJN EN BLESSURES VOORKOMEN EN FIT OP WINTERSPORTVAKANTIE GAAN!

Iedereen kent het wel; de eerste dag skiën of snowboarden van de vakantie zit er op en je benen voelen aan alsof je een marathon gerend hebt. Is er een manier om jezelf voor te bereiden op wintersport en helpt dit tegen die vermoeide benen? Het antwoord is JA, je kunt zeker trainen om fit op wintersportvakantie te gaan. Zelf ga ik ook jaarlijks op wintersport en ik weet hoe het voelt om met spierpijn van een piste af te glijden. Ik ga jullie vertellen wat je kan doen om spierpijn en blessures te voorkomen.


Duur kracht belangrijker dan maximale kracht bij skiën of snowboarden

Wintersport is een intensieve vakantie en het is dan ook super belangrijk om te trainen. Bij skiën of snowboarden heb je niet je maximale spierkracht nodig. Het gaat voornamelijk om het lang volhouden van een inspanning. Als je een lange afdaling maakt heb je meer aan je duur kracht zoals we dat noemen dan aan de maximale kracht. Skiën en snowboarden vraagt veel van je lichaam en je spieren in het bijzonder. Veel mensen lopen blessures op tijdens een wintersport vakantie. Door goed getraind weg te gaan verklein je de kans op blessures. Maar dan is natuurlijk nog de vraag wat je moet trainen en hoe je moet gaan trainen. Dit ga ik nu met jullie delen. 

Een training die je kan herhalen ter voorbereiding van je wintersport vakantie

Spierpijn en blessures voorkomen tijdens wintersport vakantie

Gemiddelde zwaarte: 

  • Squat: lichaamsgewicht 🡪 20 herhalingen
  • Schaats stappen (diep): 2 keer 8 meter
  • Wall sit: 1 keer 30 seconden
  • Op 1 been staan en doorzakken: 10 keer 
  • Deadlift: 15 kg 🡪 25 herhalingen
  • Plank: 1 keer 30 seconden
  • Schaatssprongen (week 2): 2 keer 6 meter 2 seconde vasthouden bij landing

Hierboven zie je een voorbeeld van een training die je zou kunnen doen als voorbereiding op de wintersport vakantie. Het is belangrijk om je trainingen rustig op te bouwen. Wanneer je te fanatiek begint met trainen kun je ook blessures ontwikkelen. De training die hierboven staat zou je 2 tot 3 keer per week moeten doen. De schaats stappen kan je in de tweede week vervangen voor schaatssprongen let op dat je bij het uitvoeren van de oefeningen geen last hebt van je lichaam.

Het trainen van verschillende vaardigheden van je lichaam

  • Kracht uithoudingsvermogen 🡪 Lange inspanning van spieren volhouden (wall sit)
  • Snel kracht 🡪 korte inspanning met relatief veel herhalingen, normaal gewicht(squat)
  • Balans 🡪 Evenwicht bewaren bij vermoeidheid en aparte bewegingen (schaats stappen/sprongen)

6 weken trainen voor een goede voorbereiding op de wintersport vakantie

Op Internet is er super veel te lezen over de tijd waarin je jezelf kunt voorbereiden op wintersport. Er staat zoal dat je minimaal 3 weken van te voren moet beginnen met trainen. Wat ik daarover denk is dat het veel te kort is. Ik bedoel als je niet anders kunt oké, het is altijd goed om fysiek actief te zijn. Om goed te kunnen trainen moet je minimaal 6 weken voor de wintersport vakantie beginnen.

Een training voor de actieve sporter ter voorbereiding van je wintersport vakantie

Gemiddelde zwaarte:

  • Squat: 20 kg 🡪 20 herhalingen
  • Lunge (waterzak/dumbels): 4 kg 🡪 20 herhalingen
  • Heup abductie elastiek: 12 herhalingen
  • Deadbug met elastiek: Totaal 20 herhalingen (10 per been)
  • Leg curl: 15 kg 🡪 20 herhalingen

Blessures voorkomen tijdens de wintersport vakantie

Door ruim van te voren te beginnen met trainen kunnen blessures voorkomen worden. Er bestaan echter ook blessures waar je van te voren weinig aan kan doen. De meest voorkomende blessures onder wintersporters is de “ski duim”. Deze blessure ontstaat meestal door een val waarbij je duim naar buiten geduwd word. Maar ook een schouder uit de kom en sleutelbeenbreuken komen voor. Dit soort blessures zijn niet te voorkomen. Door te sporten zorg je er wel voor dat je minder snel valt tijdens het skiën en snowboarden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat bovenstaande blessures minder voorkomen in de toekomst.


Iets wat het beste is om te voorkomen is van een piste afgaan die eigenlijk boven je niveau is of bijvoorbeeld off piste gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede uitrusting hebt (kleding, helm en bril). 


Ik wens jullie een gezellige en sportieve wintersport. Zet hem op met trainen en houd je aan de regels op de piste, draag een helm en heb vooral heel veel plezier!

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 3 mei 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 juni 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 8 mei 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 april 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 april 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 februari 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 januari 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 december 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 7 december 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Meer posts