Ketenproblematiek

Robin Vrancken • 13 mei 2024

Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties. Deze klachten/ingrepen kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) anders bent gaan bewegen en dat kan op zijn beurt zorgen voor problemen op andere plekken in jouw lichaam: ketenproblematiek.


Het ontdekken van ketenproblematiek

Vaak is ketenproblematiek lastig te ontdekken met een röntgenfoto, echo of MRI scan. De oorsprong van de klacht ligt namelijk op een andere plek in het lichaam dan waar de pijn vandaan komt. Daarom bekijken wij het lichaam graag als geheel en proberen zo de oorzaak van de klacht te achterhalen, en te zoeken naar een oplossing.


Het oplossen van de klacht

De oplossing van het probleem ligt in eerste instantie niet bij het behandelen van het overbelaste gebied, maar op een andere plek in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld na een enkelblessure toch beperkt zijn in de beweging van je enkel, ook al ervaar je geen pijn meer op die plek. Door de enkelblessure worden de knie, heup en rug anders belast en kan dat leiden tot overbelasting en pijn. Om deze klachten op te lossen, zorgen we eerst dat de enkel weer goed gaat bewegen, zodat je niet langer hoeft te compenseren. We behandelen dus niet alleen de symptomen, maar kijken vooral naar de oorzaak van deze symptomen.


Wat mag je verwachten van het onderzoek en de behandeling?

Voordat wij over kunnen gaan tot een behandeling beginnen we met een verkennend gesprek en onderzoek naar de klachten. Onder andere analyseren we de manier van bewegen, je houding en de beweeglijkheid van je gewrichten. De verdere behandeling verschilt per situatie en is altijd maatwerk. 


Heb je vragen over ketenproblematiek? Neem dan
contact op of maak direct een afspraak.


door Robin Vrancken 3 mei 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 juni 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 8 mei 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 april 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 april 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 februari 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 januari 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 december 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 7 december 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 7 november 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts