Ketenproblematiek
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties. Deze klachten/ingrepen kunnen ervoor zorgen dat je (tijdelijk) anders bent gaan bewegen en dat kan op zijn beurt zorgen voor problemen op andere plekken in jouw lichaam: ketenproblematiek.
Het ontdekken van ketenproblematiek
Vaak is ketenproblematiek lastig te ontdekken met een röntgenfoto, echo of MRI scan. De oorsprong van de klacht ligt namelijk op een andere plek in het lichaam dan waar de pijn vandaan komt. Daarom bekijken wij het lichaam graag als geheel en proberen zo de oorzaak van de klacht te achterhalen, en te zoeken naar een oplossing.
Het oplossen van de klacht
De oplossing van het probleem ligt in eerste instantie niet bij het behandelen van het overbelaste gebied, maar op een andere plek in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld na een enkelblessure toch beperkt zijn in de beweging van je enkel, ook al ervaar je geen pijn meer op die plek. Door de enkelblessure worden de knie, heup en rug anders belast en kan dat leiden tot overbelasting en pijn. Om deze klachten op te lossen, zorgen we eerst dat de enkel weer goed gaat bewegen, zodat je niet langer hoeft te compenseren. We behandelen dus niet alleen de symptomen, maar kijken vooral naar de oorzaak van deze symptomen.
Wat mag je verwachten van het onderzoek en de behandeling?
Voordat wij over kunnen gaan tot een behandeling beginnen we met een verkennend gesprek en onderzoek naar de klachten. Onder andere analyseren we de manier van bewegen, je houding en de beweeglijkheid van je gewrichten. De verdere behandeling verschilt per situatie en is altijd maatwerk.
Heb je vragen over ketenproblematiek? Neem dan
contact op of
maak direct een afspraak.