Bindweefselherstel
Waar bevindt bindweefsel zich in het menselijk lichaam?
In ons lichaam komt echt op allerlei plekken bindweefsel voor. Vooral de gewrichtskapsels, pezen en banden in ons lichaam bestaan voornamelijk uit bindweefsel. Tevens bevindt zich ook bindweefsel in de huid, bloedvaten, spieren en botten. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, denk aan een verstuikte enkel of een wondje in de huid. Toch herstelt bindweefsel zich wel altijd volgens dezelfde fases. Hoe lang het duurt voordat het bindweefsel deze fases heeft doorlopen hangt dan wel af van het precieze soort weefsel. Er geldt wel vaak hoe meer doorbloeding er is in het weefsel, hoe sneller het herstel gaat.
De verschillende fases van het herstel
Ontstekingsfase
Het begint altijd bij de onstekingsfase, die al plaatsvindt binnen 0-5 dagen. Dit is de eerste fase na beschadiging van het bindweefsel en is dan ook duidelijk te herkennen aan 5 dingen: roodheid, zwelling, warmte, pijn en functieverlies. Vooral de eerste 48 uur (de acute fase) zullen deze klachten erg herkenbaar zijn, maar na 28 uur zal de intensiteit van deze klachten vaak geleidelijk afnemen. In de ontstekingsfase is het belangrijk de belastbaarheid laag te houden. Geef het aangedane bindweefsel rust door bijvoorbeeld het been omhoog te houden bij zwelling in een enkel. Ook ijs aanbrengen kan helpen tegen de zwelling. Het is ook belangrijk om in deze fase al contact op te nemen met een fysiotherapeut.
Proliferatiefase
De proliferatiefase begint als de acute fase is beëindigd, wat ongeveer 1 tot 3 dagen na het oplopen van de weefselbeschadiging zal zijn. Totaal zal de proliferatiefase ongeveer 21 dagen duren. In deze fase maakt het lichaam nieuwe cellen en andere stoffen die het herstel bevorderen aan. Hier is erg veel zuurstof voor nodig, waardoor nu duidelijk wordt waarom de doorbloeding waar we het eerder over hebben gehad zo’n grote rol speelt. Beweging is heel belangrijk voor goede doorbloeding, waardoor het in deze fase erg belangrijk is om te starten met oefentherapie en het onderdrukken van ontstekingsverschijnselen.
Remodelleringsfase
De remodelleringsfase spreekt redelijk voor zich. Het is namelijk de fase waarin het nieuwe weefsel weer in model wordt gebracht. Deze fase kan maanden tot jaren duren. De druk-en trekkracht op het weefsel tijdens dit proces is bepalend voor de duur van deze fase. In deze periode is het erg belangrijk om de belastbaarheid van het nieuwe weefsel weer op te voeren, zodat de cellen zich aan kunnen passen naar de cellen die nodig zijn. Er moet dus bij de fysiotherapie sprake zijn van een veelzijdige-, doelgerichte-, functionele- en/ of sportspecifieke training.