Sporten met hoge temperaturen

Noa • jun. 14, 2023

De zon begint weer lekker te schijnen en het wordt steeds warmer buiten. Dit betekent dat we weer lekker naar buiten kunnen om te sporten. Maar let op! Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.


Effecten van warmte op het lichaam


Warmte beïnvloedt ons lichaam op verschillende manieren. Het kan ervoor zorgen dat ons lichaam sneller vermoeid raakt en dat onze prestaties verminderen. Dit komt omdat onze lichaamstemperatuur stijgt tijdens het sporten, wat kan leiden tot vermoeidheid en uitputting. Warmte kan ook leiden tot krampen in de spieren, wat pijnlijk kan zijn en onze prestaties kan beïnvloeden.


Risico's van sporten bij hoge temperaturen


Sporten bij hoge temperaturen kan ook risico's met zich meebrengen. Een van de grootste risico's is uitdroging. Wanneer ons lichaam zweet om af te koelen, verliezen we vocht en elektrolyten. Als we niet genoeg drinken om dit verlies te compenseren, kunnen we uitgedroogd raken. Symptomen van uitdroging zijn onder meer dorst, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Daarnaast kan sporten bij hoge temperaturen ook leiden tot hitte-uitputting en in ernstige gevallen zelfs tot een hitteslag. Hitte-uitputting kan optreden wanneer ons lichaam te veel vocht verliest en niet meer in staat is om af te koelen. Symptomen van hitte-uitputting zijn onder meer zwakte, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Een hitteslag kan optreden wanneer ons lichaam niet in staat is om af te koelen en onze lichaamstemperatuur te hoog wordt. Dit kan leiden tot bewusteloosheid en kan zelfs levensbedreigend zijn.


Wat kun je doen tegen uitdroging?


Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om veilig te sporten bij hoge temperaturen. Het dragen van lichtere kleding en een pet kan helpen om je te beschermen tegen de zon. Daarnaast is het belangrijk om je trainingsroutine aan te passen aan de warmte. Kies koelere tijden om te sporten, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Verlaag de intensiteit van je training en neem meer rust tussen de oefeningen door.


Het is dan ook aan te raden jezelf goed te monitoren tijdens het sporten bij hoge temperaturen. Let op de signalen van je lichaam en stop met sporten als je tekenen van uitdroging vertoont. Je kunt ook sportdranken gebruiken om elektrolyten aan te vullen die we verliezen tijdens het zweten.

Kortom, sporten bij hoge temperaturen kan risico's met zich meebrengen. Maar met een paar simpele maatregelen kun je veilig en gezond blijven terwijl je geniet van het mooie weer. Zorg goed voor jezelf en veel sportplezier!


Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei, 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 03 mei, 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 08 mei, 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 apr., 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 apr., 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 feb., 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 jan., 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 dec., 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 07 dec., 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 07 nov., 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts
Share by: