Wat is manuele therapie?

Kyara • mei 08, 2023

Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding voor fysiotherapie de master voor manuele therapie gevolgd. In deze master wordt er dieper in gegaan op de bewegingen van gewrichten en dan vooral de wervelkolom. Daarnaast wordt een manueel therapeut ook geschoold in beweegketens, dus hoe het hele lichaam met elkaar in verbinding staat. Manuele therapie is dus erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen. Als je last hebt van een bewegingsbeperking heb je vaak zowel pijn, als last van het slechter kunnen bewegen van gewrichten. Tijdens het behandelen gebruikt de therapeut vooral zijn/haar handen. Hier is de naam manuele therapie uit ontstaan, manus betekent namelijk handen in het Latijn. 


Wanneer ga je naar een manueel therapeut?


Een manueel behandelt veel verschillende klachten, maar zijn specialisme ligt vooral bij wervelkolom gerelateerde klachten. Manuele therapie kan je helpen om de mobiliteit van je gewrichten of de functie van spieren te verbeteren. Door een groter pakket aan onderzoeks- en behandelmethoden wordt er uitgebreider op jouw bewegingsprobleem ingezoomd. Je kan bijvoorbeeld pijn hebben aan een gewricht en/of een gewricht slecht kunnen bewegen. Vaak kan dit ook leiden tot een slechte houding. Ook als je bijvoorbeeld bent gevallen tijdens het sporten of als je last hebt van je rug na een ongeluk, ben je bij een van onze manueel therapeuten aan het juiste adres! Daarnaast kan een manueel therapeut bij klachten als duizeligheid, hoofdpijn of een stijve nek door bijvoorbeeld een kantoorbaan, ook een uitkomst bieden.


Dit houdt een behandeling manuele therapie in


Het doel van een behandeling manuele therapie, is het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten en eventueel ook de houding verbeteren. De manueel therapeut gebruikt bepaalde technieken om de gewrichten beter te laten bewegen. Regelmatig wordt er gebruik gemaakt van een mobilisatie, een bepaalde beweging van het gewricht wordt hierbij herhaald. Nog vaker doet een manueel therapeut een manipulatie. Dit is een mobilisatie maar dan met een snelle korte beweging. Hierbij is er wel eens een knak of knappend geluid te horen. Door deze technieken zal de beweeglijkheid gelijk verbeteren en zal je dus direct na de behandeling verschil voelen en kunnen je klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Vaak zijn er ondersteunend nog andere behandelmethodes nodig of wordt hulp van de (sport)fysiotherapeut ingeschakeld voor oefentherapie om te voorkomen dat de klachten terugkomen.


Het verschil tussen manuele therapie en chiropractie


We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen manuele therapie en chiropractie. Het eerste verschil zit in de opleiding. Een manueel therapeut volgt een opleiding, vaak in deeltijd, na de 4-jarige bacheloropleiding fysiotherapie. Het gaat om een academische opleiding die gemiddeld 3 jaar duurt. De opleiding tot chiropractor duurt 5 jaar en is een fulltime universitaire studie. Dit verklaart ook waarom het gebruik van mobilisaties en manipulaties bij een manueel therapeut vaak onderdeel van de behandeling is, maar niet bestaat uit de hele behandeling. Een manueel therapeut neemt namelijk ook de kennis als fysiotherapeut met zich mee. Een chiropractor kijkt dus alleen naar gewrichten en gebruikt hierbij de manipulaties. Een manueel therapeut kijkt naast gewrichten ook naar de spieren die invloed hebben op deze gewrichten en de zenuwen die deze spieren weer aansturen.


Wordt manuele therapie vergoed?


De manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dan maximaal 9 behandelingen manuele therapie. Om precies te weten hoeveel behandelingen manuele therapie jouw verzekering vergoed is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Mocht je geen aanvullende verzekering hebben of je behandelingen allemaal al hebben gebruikt, kan je op onze website de tarieven vinden. 


Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei, 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 03 mei, 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 jun., 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 apr., 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 apr., 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 feb., 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 jan., 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 dec., 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 07 dec., 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 07 nov., 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts
Share by: