Zorgverzekeringen

Kyara • dec. 14, 2022

Het is bijna weer zover! En dan heb ik het niet over Kerst (al is dat ook bijna weer zover), maar over hét moment om eventueel van zorgverzekering te wisselen! Dat is altijd even puzzelen, want welk pakket past het beste bij jou?


Basisverzekering


Fysiotherapie wordt uit de basisverzekering vergoed als er sprake is van een chronische indicatie. (Denk hier aan operaties, aangeboren hersenletsel en niet aangeboren hersenletsel). Deze indicaties zijn vastgelegd in een wet. De eerste 20 behandelingen van een chronische aandoening moeten door de patiënt worden betaald. Als de patiënt aanvullend verzekerd is, worden de 1e 20 behandelingen van een chronische indicatie uit de aanvullende verzekering vergoed. Andere vergoedingen fysiotherapie uit de basis zijn artrose van de heup en van de knie. Ook de behandeling van long-covid wordt uit de basisverzekering betaald.

Voor kinderen onder de 18 jaar geldt dat de eerste 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed worden (ook de niet chronische behandelingen). Als er meer behandelingen nodig zijn, is een aanvullend pakket nodig. Omdat deze fysiotherapie uit de basisverzekering betaald wordt, gaat dit ten laste van het eigen risico.


Het is wel goed om te weten dat er voor een aandoening van de lijst van de chronische aandoeningen, altijd een termijn is opgesteld waarin dan alle behandelingen in zo’n chronisch traject worden vergoed. 


Aanvullende verzekering


Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten of je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie moet nemen als je geen aandoening hebt die op de lijst van chronische indicaties staat. Een aanvullende verzekering kan handig en misschien voordeliger zijn, maar misschien maak je weinig gebruik van fysiobehandelingen en kom je juist goedkoper uit door de behandelingen los te betalen. Maak daarom altijd even de rekensom!


Contracten met zorgverzekeraars


Wat ook belangrijk is om op te letten is naar welke fysiotherapiepraktijk je gaat. Sommige fysiotherapiepraktijken hebben namelijk geen contract met alle verzekeringen (onze praktijk overigens wel!), waardoor niet je gehele behandeling wordt vergoed. Als je namelijk naar een niet-gecontracteerde fysiopraktijk gaat, wordt niet je gehele behandeling vergoed, ook al heb je dan een aanvullende verzekering. Check daarom altijd even op de website van je verzekering of de praktijk waar jij heen gaat een contract heeft met jouw verzekering.


Het is natuurlijk niet verplicht om van zorgverzekering te wisselen, maar als je dat niet doet is het wel erg belangrijk om je polisvoorwaarden te controleren. De polisvoorwaarden kunnen namelijk per jaar veranderen en door het even te checken kan je voorkomen dat je over je dekking heen gaat en onbedoelde kosten maakt. Wie weet passen de nieuwe voorwaarden zelfs helemaal niet meer bij jou en is het toch handiger om van zorgverzekering te wisselen. Polissen worden aan het einde van het jaar soms veranderd waardoor je minder fysiotherapiebehandelingen hebt dan het afgelopen jaar. De zorgverzekeraar zal dit aan het einde van het jaar laten weten door middel van de nieuwe polisvoorwaarden. Altijd nog even checken dus! 


De kosten


Mocht je toch geen aanvullend pakket willen nemen, omdat je er waarschijnlijk geen of minimaal gebruik van zult maken, zijn de kosten voor jezelf. Bij ons kost de eerste intake afspraak in 2023 €55 en de fysiobehandelingen die volgen €40. Voor manuele therapie geldt een ander tarief en je bent maar voor 9 behandelingen manuele therapie verzekerd per kalenderjaar.  Alle andere tarieven kunnen terug gevonden worden op de website. 

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei, 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 03 mei, 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 jun., 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 08 mei, 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 apr., 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 apr., 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 feb., 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 jan., 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 07 dec., 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 07 nov., 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts
Share by: