Houding

Kyara • feb. 19, 2023

Wanneer is een goede houding belangrijk?


Staan, liggen, tillen of dagelijks op een bureaustoel op je werk zitten. Allemaal voorbeelden van dingen waar je houding van belang is en waarbij een juiste houding zelfs klachten kan voorkomen. Iedereen zit wel eens met een bolle rug of ‘s avonds onderuitgezakt op de bank en dat is ook geen probleem. Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.


De perfecte lichaamshouding


Natuurlijk is de eerste vraag die je nu bedenkt, is er een perfecte lichaamshouding? Daar kan ik alvast antwoord op geven, want dat is er namelijk niet. Iedereens lichaam is anders, dus voor elk lichaam is een andere houding fijner. Het belangrijkste om te weten is dat geen enkele houding, zelfs geen “perfecte houding”, goed is om in te blijven voor een langere tijd. Wissel bijvoorbeeld het zitten dus altijd af voor even staan of een rondje lopen. Zo geldt het ook (echt waar!!!) dat je na veel lopen best even kan gaan zitten :) Er heerst vaak het idee dat zitten slecht voor je is, maar dat is alleen als je het te vaak doet en dan ook nog eens te lang. Maar dat gezegd hebbende, geldt dat ook voor de andere lichaamshoudingen! Te lang staan of liggen is immers ook niet goed. 


Welke factoren dragen bij aan een goede houding?


Er is dan misschien geen perfecte lichaamshouding, maar er zijn wel factoren die kunnen bijdragen aan een juiste houding. De nummer 1 regel om te onthouden voor een juiste houding is dat je een verticale of van boven naar beneden, rechte lijn moet kunnen trekken van je oor naar je schouder en dan kan eindigen bij je heup. In een staande positie geldt deze regel ook, maar is het ook belangrijk dat je voeten recht onder je heupen staan.  


Hoe verbeter ik mijn lichaamshouding?


Om je lichaamshouding te verbeteren is het handig om je houding aan te passen als je merkt dat je houding niet correct is. Je zal hiermee niet direct je lichaamshouding aan kunnen passen. Immers is een slechte lichaamshouding vaak in jaren ontstaan en dat kan zelfs zonder dat je het weet zo je leven in zijn geslopen! Dit kan je dus niet zo snel weer even oplossen, maar door elke keer je houding aan te passen als je merkt dat je een slechte houding aanneemt, leer je een slechte houding beter herkennen en kan je jezelf dus vaker corrigeren.


Waar je ook op kunt letten, vooral bij een kantoorbaan of werk waarbij je veel zit, is een goede werkplek. Zorg bijvoorbeeld dat je computerscherm op ooghoogte zit, je bureaustoel zo is ingesteld dat je benen een hoek van 90 graden maken en dat je armsteunen ook zo zijn ingesteld dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Als je een bureautafel hebt die je qua hoogte kan aanpassen, is het fijn om af en toe even te gaan staan. Mocht dat niet kunnen, blijft het belangrijk om af en toe te gaan staan en even een rondje te gaan lopen. Mocht je echt last hebben tijdens het werken, zou het een goed idee kunnen zijn om te investeren in een ergonomisch toetsenbord, muis of bureaustoel.



Hulp bij het verbeteren van je houding


Probeer eerst zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van je houding. Kom je er niet uit, stap dan naar een fysiotherapeut. Een fysio kan je namelijk helpen met advies en tips speciaal voor de houding die jij (te) vaak aanneemt. Zij kunnen advies geven over bijvoorbeeld het creëren van een juiste werkplek (denk aan een zit- of staanplek) en het geven van oefeningen die kunnen helpen. Mocht dit toch nog niet het gewenste resultaat opleveren, kan er altijd nog met de fysio worden getraind in de oefenzaal om je lichaamshouding te verbeteren. Het trainen van bepaalde spiergroepen kunnen bepaalde klachten namelijk verminderen. Door bijvoorbeeld je rugspieren te trainen kun je het beter volhouden om met rechtop te zitten.


Het belangrijkste om te weten is dus dat je prima een avondje lekker bij je vrienden op de bank kan zitten, maar dat je regelmatig van houding moet blijven wisselen. 

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei, 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 03 mei, 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 jun., 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 08 mei, 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 apr., 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 apr., 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 jan., 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 dec., 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 07 dec., 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 07 nov., 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts
Share by: