Relevantie warming-up en cooling down
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. Het komt vaak voor dat de eerste en/of de laatste stap wordt overgeslagen! Maar waarom is een warming-up en cooling down zo belangrijk? En wat is een goede warming-up en cooling down? Deze vragen worden in deze blog beantwoord!
Het effect van een goede warming-up
Met een warming-up zorg je ervoor dat je mentaal en fysiek niet direct van rust naar voorbereid op een activiteit gaat. Je gaat namelijk van passieve naar actieve stand en het heeft heel veel voordelen om die overgang door middel van een warming-up plaats te laten vinden. Je stimuleert namelijk je bloedsomloop, niet alleen van het hart, maar ook van de longen. Hierdoor gaan je luchtwegen open en neem je meer zuurstof op. Een warming-up laat daarnaast je hart sneller kloppen en ook dat levert meer zuurstof op. De temperatuur van je lichaam gaat omhoog en hierdoor gaat het stofwisselingsproces in je lichaam een stuk sneller, waardoor je gaat zweten en veel afvalstoffen afvoert. Hiernaast bereid je je hersenen ook voor op inspanning. Wat natuurlijk niet te vergeten is, dat je door een warming-up je spieren soepel maakt. Als je spieren opgewarmd zijn, zijn ze minder gevoelig dan koude spieren. Zo verminder je de kans op blessures en zware spierpijn.
Wat is een goede warming-up?
Nu begrijp je vast hoe belangrijk een warming-up is en ga je daar hopelijk mee aan de slag, maar het is dan nog wel handig om te weten hoe je dat dan zou moeten doen. Doe je warming-up altijd zo’n 10 tot 15 minuten op een cardiotoestel. Zorg dat je je lichaam echt opwarmt en je hartslag omhoog gaat!
Het nut van de cooling down
Naast de warming-up, is de cooling down ook erg belangrijk. Net zoals dat bij de warming-up geldt dat het de overgang van passieve naar actieve stand makkelijker maakt, maakt de cooling down de overgang van de actieve naar de passieve stand makkelijker. Daarnaast zorgt de cooling down ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Het helpt hierdoor verzuring te voorkomen, maar dit betekent niet dat je 100% zeker kan zijn dat je geen spierpijn zal krijgen:)
Cooling down helpt niet alleen met het hart tot rust brengen, maar is ook belangrijk om duizeligheid te voorkomen. Na een intense workout meteen in passieve stand gaan, zorgt voor een heftige verandering in de bloedsomloop en kan hierdoor zorgen voor duizeligheid.
De cooling down lijkt nogal op de warming-up. Je kan weer beginnen met een aantal minuten op een cardiotoestel om de afvalstoffen nog beter af te kunnen voeren. Daarna kun je er voor kiezen om nog rek- en strekoefeningen te doen.
Hopelijk zal je nu twee keer nadenken voordat je je warming-up en/of cooling down overslaat :)