Relevantie warming-up en cooling down

Kyara • apr. 12, 2023

Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. Het komt vaak voor dat de eerste en/of de laatste stap wordt overgeslagen! Maar waarom is een warming-up en cooling down zo belangrijk? En wat is een goede warming-up en cooling down? Deze vragen worden in deze blog beantwoord!


Het effect van een goede warming-up


Met een warming-up zorg je ervoor dat je mentaal en fysiek niet direct van rust naar voorbereid op een activiteit gaat. Je gaat namelijk van passieve naar actieve stand en het heeft heel veel voordelen om die overgang door middel van een warming-up plaats te laten vinden. Je stimuleert namelijk je bloedsomloop, niet alleen van het hart, maar ook van de longen. Hierdoor gaan je luchtwegen open en neem je meer zuurstof op. Een warming-up laat daarnaast je hart sneller kloppen en ook dat levert meer zuurstof op. De temperatuur van je lichaam gaat omhoog en hierdoor gaat het stofwisselingsproces in je lichaam een stuk sneller, waardoor je gaat zweten en veel afvalstoffen afvoert. Hiernaast bereid je je hersenen ook voor op inspanning. Wat natuurlijk niet te vergeten is, dat je door een warming-up je spieren soepel maakt. Als je spieren opgewarmd zijn, zijn ze minder gevoelig dan koude spieren. Zo verminder je de kans op blessures en zware spierpijn.


Wat is een goede warming-up?


Nu begrijp je vast hoe belangrijk een warming-up is en ga je daar hopelijk mee aan de slag, maar het is dan nog wel handig om te weten hoe je dat dan zou moeten doen. Doe je warming-up altijd zo’n 10 tot 15 minuten op een cardiotoestel. Zorg dat je je lichaam echt opwarmt en je hartslag omhoog gaat!


Het nut van de cooling down


Naast de warming-up, is de cooling down ook erg belangrijk. Net zoals dat bij de warming-up geldt dat het de overgang van passieve naar actieve stand makkelijker maakt, maakt de cooling down de overgang van de actieve naar de passieve stand makkelijker. Daarnaast zorgt de cooling down ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Het helpt hierdoor verzuring te voorkomen, maar dit betekent niet dat je 100% zeker kan zijn dat je geen spierpijn zal krijgen:)


Cooling down helpt niet alleen met het hart tot rust brengen, maar is ook belangrijk om duizeligheid te voorkomen. Na een intense workout meteen in passieve stand gaan, zorgt voor een heftige verandering in de bloedsomloop en kan hierdoor zorgen voor duizeligheid.


De cooling down lijkt nogal op de warming-up. Je kan weer beginnen met een aantal minuten op een cardiotoestel om de afvalstoffen nog beter af te kunnen voeren. Daarna kun je er voor kiezen om nog rek- en strekoefeningen te doen.


Hopelijk zal je nu twee keer nadenken voordat je je warming-up en/of cooling down overslaat :)


Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei, 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 03 mei, 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 jun., 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 08 mei, 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 apr., 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 feb., 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 jan., 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 dec., 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 07 dec., 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Een foto van bindweefsel herstel ingezoomd
door Kyara 07 nov., 2022
In ons lichaam komt op allerlei plekken bindweefsel voor. Dit weefsel kan op verschillende manieren kapot gaan, maar herstelt zich wel altijd volgens dezelfde fases.
Meer posts
Share by: