Tips van de fysiotherapeut om blessures te voorkomen

Thomas • 5 juli 2022

Iedereen weet dat je, met het beoefenen van een sport, blessures op kan lopen. Bij de ene sport is de kans wat groter ten opzichte van een andere sport. Neem een sport als rugby, waar enorm veel blessures ontstaan. Daarentegen is de kans dat je een blessure oploopt bij een denksport, zoals schaken, natuurlijk kleiner. Hieronder vind je tips om blessures te voorkomen.

2 tips om blessures te voorkomen

De eerste tip is om goed materiaal te gebruiken. Bij hardlopen heb je bijvoorbeeld goede schoenen nodig. Slecht materiaal kan er voor zorgen dat je blessures ontwikkelt, maar ook dat je langer blijft lopen met een blessure.

En dan aan het werk! Wat kan je fysiek doen om te voorkomen dat je blessures krijgt? Een warming-up voordat je gaat sporten essentieel. Je lichaam moet opstarten; je ademhaling en hartslag gaan omhoog om je spieren te kunnen voorzien van zuurstof. De warming-up wordt zeker nog wel eens ingekort of zelfs overgeslagen. Iedereen doet dat wel eens, toch?

Hoe ziet een goede warming-up voor het sporten er uit?

  • Zorg er voor dat je genoeg tijd neemt om op te warmen. Een goede warming up duurt gemiddeld 15 minuten, maar langer kan geen kwaad
  • Pas een warming-up aan op je sport. Bijvoorbeeld geen sprongvormen bij zwemmen, maar wel bij volleybal
  • Stretchen is belangrijk, hierbij hou je zowel je gewrichten als spieren soepel


Nadat je een warming-up hebt gedaan ga je natuurlijk sporten. Hierbij is het belangrijk dat de uitvoering goed is. Bij het sporten gaat de kwaliteit boven de kwantiteit! Als je een oefening niet goed uitvoert kan dit een blessure veroorzaken.



Nog meer tips om blessures te voorkomen

Luisteren naar je eigen lichaam is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Een zware training na een aantal nachten slecht slapen is erg vermoeiend. Op dat moment heb je ook meer kans om blessures op te lopen. Als je zo vermoeid bent is het dus verstandig om niet heel zwaar te trainen, gebruik deze training om te werken aan je techniek. 


Daarnaast moet je letten op stress, dit is lastig te herkennen, maar toch belangrijk. Als je veel stress ervaart of je druk maakt over iets op werk bijvoorbeeld zit je totaal ergens anders met je gedachten. Probeer je gedachten los te laten en te focussen op het sporten zodat je daarna weer nieuwe energie hebt.


Rustig opbouwen is belangrijk. Zorg naast een rustige opbouw ook voor een goed opgesteld trainingsschema. Laat bijvoorbeeld een personal trainer of fysiotherapeut een schema opstellen. 


De laatste tip is voor mensen die een blessure hebben gehad en hier (bijna) van hersteld zijn. Als je een revalidatietraject hebt doorlopen, zorg er dan voor dat je volledig hersteld bent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bijna hersteld bent en dat je ineens weer met hetzelfde probleem loopt, omdat je niet voorzichtig genoeg was. 


Er zijn dus veel dingen die je kunt doen om blessures te voorkomen. Als je al deze tips hebt toegepast en dan toch geblesseerd raakt raadpleeg dan een fysiotherapeut, mogelijk helpt dit voor het herstel.


Succes met trainen en blijf fit!

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 3 mei 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 juni 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 8 mei 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 april 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 april 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 februari 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 januari 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 december 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 7 december 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Meer posts