Sport herstel na operatie voorste-kruisband scheur

Iris • 23 augustus 2022

Sport herstel na operatie voorste-kruisband scheur

Wist je dat 70% van de voorste-kruisband scheuren na een trauma komt waarbij er geen contact is met een ander persoon of object? Deze blessure kan prima herstellen en wij nemen je graag mee in de verschillende fases van dit herstel. 

Als sporter wil je zo optimaal mogelijk revalideren na een voorste kruisband scheur. De fysiotherapeut maakt hiervoor per patiënt een op maat opgesteld programma voor de sportdoelstellingen. De revalidatie bij de fysiotherapeut na een operatie wordt opgedeeld in 3 fases.



Fase 1 van herstel voorste-kruisband scheur

Het doel van de 1e fase is het verminderen van het vocht in de geopereerde knie, verbetering van de kniestrekking en het verbeteren van het looppatroon. De duur van de eerste fase verschilt per persoon maar duurt gemiddeld 6 tot 8 weken.


In de eerste fase richt de fysiotherapie zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie en knieschijf. Het afbouwen van het gebruik van krukken en het trainen van onder andere de bovenbeenspieren, bilspieren, hamstring en kuitspieren. Daarnaast wordt met fietsen op een hometrainer gestart wanneer de kniebuiging voldoende is.


Voorbeelden van oefeningen in deze fase zijn een squat en een step-up.

Fase 2 van herstel voorste-kruisband scheur

Het doel van de 2e fase is het klachtenvrij kunnen uitvoeren van sport specifieke activiteiten en zwaar fysiek werk.


In deze fase zal de fysiotherapie zich richten op spierversterkende oefeningen voor onder andere de bilspieren, bovenbenen en kuitspieren. Het trainen van de zenuw-spieraansturing, het starten van buitenhuis fietsen. Daarnaast wordt gestart met belastende trainingsvormen, zoals bijvoorbeeld de crosstrainer en roeimachine. In deze fase wordt de conditionele training verzwaard en gestart met sport specifieke training. Vanaf ongeveer 10 tot 12 weken na de operatie kan gestart worden met joggen, dit verschilt per persoon.

Fase 3 van herstel voorste-kruisband scheur

Het doel van de laatste fase is volledige terugkeer naar sportactiviteiten en fysiek zwaar werk. 



De fysiotherapie richt zich hierin op sport specifieke spierversterkende oefeningen. Bijvoorbeeld oefeningen met een loopladder en sprintoefeningen bij voetballers. Joggen, fietsen en andere cardio oefeningen worden uitgebreid in duur en intensiteit. Daarnaast kan snelheidstraining worden uitgebreid en verzwaard.

Wat doet de voorste-kruisband precies?

De voorste kruisband loopt centraal in de knie en stabiliseert de knie in voor-achterwaartse richting. De voorste kruisband remt de naar voren gerichte beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen af. De band is ongeveer 35 tot 40 mm lang en heeft de dikte van ongeveer een vinger.

Voorste-kruisband reconstructie voor gevorderden ;-)

Er kan worden besloten om de gescheurde kruisband met een operatie te herstellen, dit wordt een reconstructie genoemd. De meest voorkomende voorste kruisband reconstructies zijn de autologe bone-patellar tendon-bone (BPTB) graft en de hamstring (HS) graft. Bij BPTB graft wordt pees van de voorzijde van de knie gebruikt als nieuwe kruisband en bij de HS graft de pees van de hamstring. Beide methoden leiden tot goede resultaten. 

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 3 mei 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 juni 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 8 mei 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 april 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 april 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 februari 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 januari 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 december 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 7 december 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Meer posts