Dry needling gebruik bij fysiotherapie

Thomas • 25 augustus 2022

DRY NEEDLING GEBRUIK BIJ FYSIOTHERAPIE

Dry needling is eigenlijk al best een oude behandelmethode waar sinds korte tijd steeds meer mee wordt gewerkt bij fysiotherapie. 


Dry needling is een behandelmethode waardoor de spanning in je spieren snel afneemt en hierdoor meer beweging mogelijk is. Sommige mensen hebben nog niet het gewenste resultaat behaald met massage of mensen beginnen gelijk met dry needling vanwege de positieve verhalen.


Spierknopen ofwel triggerpoints

Waar kan je dry needling voor inzetten?Triggerpoints of eigenlijk myofasciale triggerpoints zijn een soort kleine verkrampingen die in een spier kunnen zitten. Deze verkrampingen staan in de volksmond bekend als spierknopen. Doordat er een kleine verkramping is in de spier wordt de rest van de spier ook op spanning gebracht. De gespannen spier voelt aan als stijfheid in die spier. 


Naast de stijfheid die een triggerpoint veroorzaakt kan het ook voor pijn zorgen. Dit zal vooral zijn op momenten dat je op die voelbare “knoop” in je spier drukt. Daarnaast kan een triggerpoint uitstralende pijn veroorzaken. Zo kan een triggerpoint in de monnikskapspier hoofdpijn veroorzaken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen met hoofdpijn een triggerpoint heeft.


Het ontstaan van triggerpoints kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een aantal punten wat mogelijk de oorzaak is van een trigger point:


  • Houding - lang in een verkeerde houding staan of zitten
  • Overbelasting - wanneer je meer doet dan je lichaam aan kan
  • Psychologisch - stress of depressie, daarnaast ook slaaptekort
  • Trauma - verkeerde beweging of ongeval

Is acupunctuur hetzelfde als dry needling?

Voor veel mensen in Nederland is acupunctuur nog hetzelfde als dry needling. Is dit terecht of moeten ze zich toch nog meer inlezen? 



Eigenlijk lijkt dry needling totaal niet op acupunctuur behalve dat het met dunne naalden gedaan wordt. Waar men dry needling voor gebruikt die triggerpoints kort aan prikt, worden er in de acupunctuur veel naalden langere tijd in het lichaam gelaten. 


Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die afkomstig is uit het oosten. De naalden worden op specifieke plekken in de huid geprikt en hier gelaten. Het doel van acupunctuur is de balans in het lichaam herstellen en hiermee de gezondheid te verbeteren. 


De werking van acupunctuur is ten opzichte van dry needling nog maar beperkt in kaart gebracht.

Geschiedenis van dry needling

Dry needling is volgens velen ontstaan in de jaren zeventig. Echter zijn er eerder al onderzoeken gedaan naar het injecteren van bijvoorbeeld zoutoplossing in een spier. Hieruit kwam destijds dat pijn kan ontstaan met uitstraling rondom het geïnjecteerde gebied. Er werden vervolgonderzoeken gedaan met het injecteren van andere middelen in een spier bij pijnklachten. 


Zo werd in de jaren veertig ontdekt dat het injecteren van pijnstillende medicatie in een spier pijn verminderend werkt. In 1941 kwam er voor het eerst een onderzoek naar buiten waarbij er geprikt werd met droge naalden zonder iets te injecteren. De term dry needling werd voor het eerst gebruikt in 1947 in een artikel waarin onderzoek was gedaan naar pijnvermindering. 


Het begrip “triggerpoint” werd pas in de jaren zestig ontdekt. Verder bleef het in de jaren zestig relatief stil rondom het onderwerp. 


In de jaren zeventig kwam er weer meer aandacht voor deze behandelmethode. Dit keer was het een Canadese arts die de methode interessant vond. Hij heeft uiteindelijk de methode dry needling uitgevonden die wij vandaag de dag kennen.

Complicatie die kunnen voorkomen bij dry needling

Naast de positieve berichten over dry needling zijn er ook negatieve verhalen over deze methode. Hieronder staan een aantal complicaties die mogelijk kunnen optreden bij dry needling.


  • Blauwe plek - mensen met verminderde bloedstolling hebben meer kans op blauwe plekken
  • Infectie - de kans is zeer klein, omdat de naalden éénmalig gebruikt worden en na elke behandeling worden deze weggegooid
  • Klaplong - wanneer er in de borstkas geprikt wordt bestaat er een kleine kans dat er in de long geprikt wordt. Fysiotherapeuten hebben genoeg kennis om het risico zo klein mogelijk te maken
  • Klachten/pijn - kort na de behandeling kunnen de klachten en/of pijn toenemen. Dit gaat vanzelf weer over en vergt geen extra aandacht
  • Slaperigheid/sufheid - kan ontstaan na een behandeling, maar gaat vanzelf weer weg


Het is per persoon anders dus overleg met je fysiotherapeut of deze behandelmethode bij je past. Als er complicaties voordoen neem dan contact op met je desbetreffende fysiotherapeut.

Herstellen van je sportblessure

Uiteindelijk maakt het niet uit voor welke methode je kiest als het maar goed bij je past en het effect blijkt te hebben;)

Training onder begeleiding van een fysiotherapeut
door Robin Vrancken 13 mei 2024
Er is sprake van ketenproblematiek als je pijnklachten hebt die veroorzaakt worden door een andere klacht elders in jouw lichaam. Bijvoorbeeld door eerder opgelopen klachten na een botbreuk, spierblessure of operaties.
door Robin Vrancken 3 mei 2024
Ben je benieuwd of groepstraining iets voor jou is? Lees hier meer over de 5 voordelen van groepstraining!
Buiten sporten met een kettlebell
door Noa 14 juni 2023
Warmte kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden en het is belangrijk om te weten hoe je veilig kunt sporten bij hoge temperaturen om uitdroging en andere risico's te voorkomen.
Behandeling door een manueel therapeut
door Kyara 8 mei 2023
Manuele therapie is erg geschikt voor mensen met beweging gerelateerde klachten. Zo kan manuele therapie helpen bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of de zenuwen.
Warming-up en cooling down oefeningen
door Kyara 12 april 2023
Eerst even opwarmen, daarna keihard aan de slag en dan nog even afkoelen. De eerste en/of de laatste stap mag niet worden overgeslagen!
Oefeningen in de sportzaal tijdens medische Fitness
door Kyara 12 april 2023
Een medisch fitness abonnement is bedoeld voor mensen die in een veilige omgeving willen trainen vanuit een persoonlijk schema gemaakt door de fysiotherapeut.
Fysiotherapeut controleert houding van de rug
door Kyara 19 februari 2023
Denk je dat je een verkeerde houding hebt of heb je er zelfs al klachten van, dan is het handig om aan de bel te trekken en even langs een fysio te gaan.
Oefeningen in de sportzaal
door Kyara 16 januari 2023
Om te trainen heb je energie nodig. In het lichaam kan energie uit verschillende energiesystemen in het lichaam komen.
Gewricht bij de pols behandelen door een manueel therapeut
door Kyara 14 december 2022
Van zorgverzekering wisselen! Je kan altijd even puzzelen welk pakket het beste bij jou past.
Krachttraining met gewicht heffen
door Thomas 7 december 2022
Belasting en belastbaarheid zijn belangrijk bij een blessure. Balans tussen deze twee begrippen zijn het belangrijkst.
Meer posts