Krukken instellen
Hoe stel ik krukken correct in?
Als je in de situatie komt dat je met krukken moet lopen is het handig te weten hoe je de krukken correct instelt. Allereerst beginnen we met hoe je je krukken moet instellen.
Het is heel belangrijk dat je rechtop staat als je je krukken wilt afstellen. Ga dus op je goede been staan en zet de krukken een stukje naar voren. Laat je armen nu langs je lichaam hangen en stel dan de handsteunen in ter hoogte van je polsen. Het manchet stel je af zodat het ongeveer 5 centimeter onder je elleboog zit.
Lopen met krukken
Wat natuurlijk ook belangrijk is om even uit te leggen is hoe je met je krukken moet lopen. Door met krukken te lopen, word je been namelijk minder belast en doet het minder pijn. Hierdoor kan met krukken lopen voordelig zijn bij verschillende klachten. Dit kan verschillen van lichte pijnklachten tot aan klachten door een operatie.
Hou je krukken bij het lopen altijd vlak langs je lichaam. Zet je krukken aan beide kanten vooruit en steun niet op het aangedane been. Zet je aangedane been daarna naar voren, terwijl je steunt op de krukken. Zet daarna het gezonde been een stap vooruit zodat deze voorbij de krukken komt te staan. Als je het aangedane been helemaal niet mag belasten, dan is het belangrijk om dit been in de lucht te houden en de grond niet aan te raken.
Als je met 1 kruk mag lopen, gebruik je de kruk aan de kant van je niet-aangedane been. Zet je aangedane been tegelijk met de kruk een stap voorwaarts. Zet vervolgens een stap met het niet-aangedane been voorbij het geopereerde been en de kruk.
Met krukken op de trap lopen
Helaas geen lift in de buurt? Geen probleem! We kunnen misschien geen vleugels voor je installeren, maar hieronder geven we je wel een handig stappenplan om zonder problemen de (voor jouw gevoel steeds langer wordende) trap, te trotseren.

Zonder belasting van het aangedane been de trap op:
- Probeer zo dicht mogelijk bij de trapleuning te staan.
- Hou met 1 hand de trapleuning stevig vast.
- Hou in de andere hand de kruk vast en hou de extra kruk ook vast in die hand (zie afbeelding) of geef de kruk aan iemand die meeloopt.
- Leun op de kruk en trapleuning, terwijl je het been waar je geen last van hebt op de volgende trede zet.
- Stap een trede omhoog en zet de kruk ook op die trede.
Mag je je been wel belasten, zorg dan dat je je aangedane been bij de laatste stap tegelijkertijd met de kruk op de volgende trede zet.
Zonder belasting van het aangedane been de trap af:
- Probeer zo dicht mogelijk bij de trapleuning te staan.
- Hou met 1 hand de trapleuning stevig vast.
- Hou in de andere hand de kruk vast en hou de extra kruk ook vast in die hand (zie afbeelding) of geef de kruk aan iemand die meeloopt.
- Zet de kruk een trede lager.
- Zet het been waar je geen last van hebt een trede lager en breng daarna ook je aangedane been naar voren.
Mag je je been wel belasten, zorg dan dat je het been waar je geen lat van hebt als eerst een trede lager neerzet en daarna de kruk en het aangedane been.
Extra tips:
- Draag goede schoenen die je makkelijk aan kan trekken, maar vooral ook goed om je voeten zitten.
- Zorg ervoor dat er in huis zoveel mogelijk ruimte is om te lopen. Haal daarom zoveel mogelijk kleden en losse spullen weg, zodat de kans om te vallen zo klein mogelijk wordt.
- Voor het douchen is een matje of handdoek fijn voor de grip. Een stoeltje of krukje kan eventueel ook handig zijn.